Mail varaus@normidmatkat.fi
Puhelin +358 400 441 491
Facebook

Torit ja kauppahallit matkoilla

Torit ja kauppahallit matkoilla


Koska vieraamme useissa kohteissa ovat ihastuneet toreihin ja kauppahalleihin esiteltäköön niistä joitakin täällä. Elintarvikebasaari ei ole ainoastaan ravintoloiden keittiömestareiden ja perheenemäntien hankintapaikka vaan matkailijakin voi kiertää toria tai hallia, ostaa mukaan välipalaa vaikkapa piknikillä nautittavaksi tai jopa aterian ainekset kokattavaksi huoneistohotellin keittiössä. Palveleva, usein ystävällinen, myyntityö elämyksenä voittaa varmasti supermarkettien hyllyiltä poimien tehdyt ostokset.

 

Lundin kauppahalli, Skåne, Ruotsi

HallilundVanhaa, kolmikerroksista, hallirakennusta on ruotsalaisen hyvällä maulla laajennettu Mårtenin torin suuntaan. Heti sisäänkäynnin vieressä on Les Halles- terassiravintola. Katutasossa on monta annosruokalaa ja kahvilaa. Skånelaisia herkkupuoteja, joista saa marsipaania, konvehteja ja leivoksia. Tuorepastoihin erikoistunut Alfredo, kasviserikoisuuksia tarjoava vegeriet ja monta muuta. Raaka-aineita tarjoaa mm. Osthuset-juustomyymälä.

 

Splitin tori, Dalmatia, Kroatia

ToriSplitSplitin vihannestori on aivan Diokletianuksen palatsin ja kävelykeskustan itälaidalla. Vihannestorilta voi ostaa valtavasti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä vuodenajasta riippumatta. Torilla vierailijan on syytä heti saavuttuaan mistä suunnasta tahansa ohittaa ensimmäiset kojurivit, joissa myydään matkailijoille Itä-Aasiasta rahdattuja merkkituotejäljitelmiä ja rihkamamatkamuistoja. Torin sydämessä paikalliset hedelmät, vihannekset, oliiviöljy ja cherry vaihtavat omistajaa. Monet torimummoistakin puhuvat englantia eikä tinkimistä pidetä täällä pahana. Litran hyvää viiniä voi ostaa noin 10 eurolla huonompaa saa tuolla jo useamman pullon. Juustojen, makkaroiden ja savulihan ostajalle tarjotaan tinkimisen ohessa aina maistiaisia mutta se ei velvoita ostamaan mitään. Hedelmiä tai vihanneksia ostanut löytää toripöytien takaa myös vesihanan, jonka alla ostokset voi huuhdella ennen maistelua. Utelias kokeilija voi pilkkahintaan ostaa johanneksenleipäpuun palkoja. Splitin kalatori on vanhankaupungin toisella puolella. Sinne on syytä mennä jo varhain aamulla.

 

Mileticovan markkinat, Bratislava, Slovakia

mileticka_trhBratislavassa matkailijat keskittyvät usein vain autottomaan vanhaan kaupunkiin ja parhaat osat kaupungista jäävät kokematta. Presidentin palatsilta voi 10 minuutissa ajaa johdinautolla Mileticova-kadun torialueelle, jossa on myynnissä kaikkea mitä Keski-Euroopan maatalous on keksinyt tuottaa. Noin puolet katetusta torialueesta on vietnamilaisten kauppiaiden vaatekojuja. Tuoreiden vihannesten ja hedelmien lisäksi “miletickalta” voi ostaa mukaan kotiinvietäväksi huokeita pähkinöitä, hunajaa, unikon, seesamin, auringonkukan tai kurpitsansiemeniä taikka näistä puristettuja öljyjä. Torin laidalla on monta grillikojuja niille, joiden suussa vaikkapa paahtokylki toisinaan maistuu mukavalta. Pienissä viinituvissa paikallisia juomia myydään 0,25e/dl ja ison kadun puoleinen, hiljattain rakennettu tulokäytävä on reunustettu käsityökojuilla. Harjaantunut korva saattaa huomata kuinka kaikki myyjät keskenään puhuvat unkaria…

 

Gironan kauppahalli, Katalonia, Espanja

GiromausteKatalonian kakkoskaupungissa, Gironassa, suurin ulkoilmatori on tiistai- ja lauantaiaamuiset RIBES DE TER-markkinat. Suosikkimme kaupungissa on kuitenkin kaupungin kauppahalli, vuonna 1944 rakennettu Mercat del Lleo. Hallien halli, josta gastronomin tekee mieli ostaa kärryllinen maisteltavaa ja vuokrata keittiöllinen huoneisto, jossa voi kokata seuraavan vuorokauden paelloja ja hedelmäpiiraita. Valikoimassa on tuoreita ja säilöttyjä elintarvikkeita, raaka-aineita ja valmisruokia, puristettuja mehuja, viinejä, mausteita, äyriäisiä ja makkaroita. Olemme monesti Girona-aamuina hakeneet piknik-lounaan tarpeet hallista kylmälaukkuun.

 

Hala Targova ja ympäristö, Krakova, Puola

Puolalaiset tiedämme kaupankäynti-kansaksi eikä olekaan ihme, että maan hienoimmasta kaupungista, Krakovasta voi löytää monta vilkasta toria. Aseman takana muutama katu Kazimierzin suuntaan on Krakovan kauppahalli, jota ympäröi ulkotorialue. Sisällä hallissa on esillä hieno makumaailma tuoreita elintarvikkeita ja kukkia. Katetuissa ulkokojuissa on vaatetta ja käyttöesineitä kaikkeen mahdoliiseen. Kattamattomissa osissa toria kirpparityylistä tavaraa, käytettyjä astioita, huonekaluja, kelloja ja työkaluja myyvät monenlaiset kansalaiset kaiketi myös rosvot. Älä kysy!